Get Flat 20% Off on Certified Scrum Master (CSM) Course Use Coupon: SM20 | For Product Owner Course Use Coupon : PO20

PMI ACP Exam Questions

by StarAgile

March 03, 2020
Category PMI ACP


About PMI- ACP Examination 

Project Managers with working experience in the Agile process must know the right way to apply and practice agile methodology in their projects. To groom every individual and make a perfect agile project manager, the Program Management Institute (PMI) offers an Agile certificate called PMI-ACP, an Agile certified professional. 

Do not misinterpret that only a project manager should take this course but every scrum master, product owner, agile coach, agile trainers, developers with experience and IT managers gets benefited from this course.
PMI ACP Certification
ACP Exam Pattern
PMI- ACP Exam questions will include 120 MCQs with 20 pretest questions which will not alter the score. This online examination is conducted for 3 hours and will contain PMI- ACP Exam questions about agile tools, techniques and project management skills. 

The PMI- ACP Exam questions include three levels of questions namely level 1 (33% of 120 questions), level 2 (12%) and level 3 (5%).

The ACP PMI Exam will include questions that cover the below-mentioned areas but not in the same order as given below. Refer this to know how much focus you need to give on which domain. 
Questions
Domain
16%
Agile mindset + principles 
20%
Delivery – Value Driven
17%
Engaging with the stakeholder 
16%
Performance of the team
12% 
Adaptive planning
10%
Detecting problem and resolution
9%
Continuous process, people and product improvement 

ACP Exam Questions

 1. Which of the following is not a valid principle behind the Agile Manifesto?

a) Working software is the primary measure of progress.
b) Business people and developers must work independently of each other. 
c) our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software.
d) Simplicity is the art of maximizing the amount of work not done

ANSWER :   B

Explanation:  Option B lists the wrong principle. The correct principle is - Business people and developers must work together daily during the project. 

2. Jim has shortlisted the vendor and is in the process of signing a contract. He consults Anthony to understand what type of contract he should sign so that he can terminate the project if he does not find value in the incremental shippable product?

a)Time and Materials contract
b)Fixed Price contract
c)Cost Reimbursable contract
d)Fixed Price with Incentive contract

ANSWER :   A

Explanation: Time and Materials (T&M) contract is one where the contractor is paid for the actual cost of time involved, usually at specified hourly rates, and actual cost of materials and equipment usage

3. Anna is mentoring a team of young engineers and helping them understand project management. One day, she explains to them that as soon as the increment is done and ready, delivery must be done. Delivery should be continuous and should be timeboxed. The delivery of the increment should satisfy the customer and must be the highest priority of the agile team. Which of the following Agile principles is Anna referring to? 

a) Welcome changing requirements, even late in development. Agile processes harness change for the customer's competitive advantage.
b) Our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software
c) Business people and developers must work together daily throughout the project
d) Working software is the primary measure of progress

ANSWER :   B

Explanation:  Here, Anna is referring to the principle - Our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software.

4. Name the pull based planning and execution method that focuses on maximizing the throughput of a team by limiting work in progress-

a) Lean
b) Kanban
c) Scrum
d) Crystal

ANSWER :   B

Explanation: Kanban is a pull based planning and execution method. Rather than planning work items upfront and pushing them into the work queue of a team, the team signals when they are ready for more work and pull it into their queue.

5. Mark has recently joined ABC Inc and finds out that the teams working on projects in his department generally have 5-10 people in a team. The team takes initiatives and is focused on their work. In most cases, they don’t need a manager and they decide for themselves, perform task allocation, task estimation, story development, testing and delivery in a sprint. Also, they estimate the time they need to do their work and define targets for the sprint or iteration. They report their own status and progress regularly. Help Mark identify the type of team this is?

a) Agile teams
b) Self organizing team
c) Testing team
d) Development team

ANSWER :   B

Explanation: These are self organizing teams, in specific. Self organizing teams take initiatives and are focused on their work. In most cases, they don’t need a manager and they decide for themselves, perform task allocation, task estimation, story development, testing and delivery in a sprint. Also, they estimate the time they need to do their work and define targets for the sprint or iteration. They report their own status and progress regularly. 

6. Which of the following is NOT an example of Information Radiators?

a) Work breakdown structure
b) Iteration Planning
c) Project Status
d) Automated build report

ANSWER :   B

Explanation:  Iteration planning is a stage in the project and not information being displayed

7. In MoSCoW prioritization technique, C stands for ?

a) Can Do
b) Could Have
c) Couldn’t Do
d) Cancel

ANSWER :   B

Explanation: MoSCoW is a prioritization technique. Skipping the O’s, the terms used for prioritization are, M, S, C, and W.  M stands for Must haves, S stands for should haves, C stands for could haves and W stands for Wont and would haves. 

8. Who is responsible for tracking the total work remaining in the sprint backlog so as to achieve the sprint goal?

a) Scrum Master
b) Scrum Team
c) Product owner
d) Quality Manager

ANSWER :   B

Explanation: The Scrum team is responsible for tracking the total work remaining in the sprint backlog so as to achieve the sprint goal

9. A leadership model actively used in Agile Project management that primarily focuses on the leader providing what the team members need, removing impediments to progress and performing supporting tasks to maximize the team’s productivity is known as,

a) Adaptive Leadership
b) Servant Leadership
c) Situational Leadership
d) Transformational Leadership

ANSWER :   B

Explanation:  Servant leadership is a key to effective Agile project management. It primarily focuses the leader on providing what the team members need, removing impediments to progress and performing supporting tasks to maximize the team’s productivity. 

10. Calculate the number of iterations that will be required in your Project with a total number of 180 story points and an estimated velocity of 10 stories per 2 week iteration and the first release to be made of 30 stories?

a) 18
b) 180
c) 190
d) 30

ANSWER :   A

Explanation:  Number of iterations = Total story points / Velocity = 180/10 = 18

11. Which formal document describes the project’s goals, purpose, composition and project lifecycle to be used and is created by the project sponsor?

a) Business case
b) Project charter
c) Vision statement
d) Initiation document

ANSWER :  B

Explanation:  "The Project charter is a formal document that describes the project’s goals, purpose, composition and project lifecycle to be used.  It is not considered complete until we receive a formal sign off from the project sponsor. "

12. According to Kano model, which of the following are minimal requirements for customer satisfaction?

a) Exciters
b) Linear features
c) Threshold
d) Delighters

ANSWER :  C

Explanation:  Threshold features are the must have features in the product. They must be present in the product to make it successful.

13. There is a conflict between the Product owner and customer over roles and responsibilities. According to you, customer is NOT responsible for -

a) Ensuring that the product does not focus on a subset of users
b) Assuming the requirements of different user profiles
c) Ensuring programmers are pair programming and have collective code ownership
d) Verifying the value of each user story delivered to them

ANSWER :  C

Explanation: The customer's primary role is to ensure that he is getting the value of the product that he asked for. The practices that are followed by the team are important bur primarily the responsibility of the customer.

14. Kim and Sarah are working in the same room. Kim is a programmer working on the code while Sarah is having some discussion with Jack. Kim overhears their conversation and gets enough information to know what Jack and Sarah are talking about. What kind of communication is this referred to as?

a) Push communication
b) Pull communication
c) Active Listening
d) Osmotic communication

ANSWER :  D

Explanation: Osmotic communication is useful information that is shared informally as the team members overhear each other's conversations. This happens all the time – while writing, talking, reading, we overhear other team members’ information. 

15. Which of the following is NOT an agile value?

a) Individuals and interactions over processes and tools.
b) Comprehensive documentation over working software
c) Customer collaboration over contract negotiation
d) Responding to change over following a plan

ANSWER :  B

Explanation:  Option B states a wrong agile value. The correct version of Agile value is 'Working software over comprehensive documentation.

16. Jack is working on Project Skywalk. Their project aims for software migration at a bank. While performing risk management activities, a major risk that has been identified is attrition of resources. As a strategy to respond to this risk, Jack, with support from Senior Management, provides good increments to his team members. What type of risk response is Jack following?

a) Accept
b) Transfer
c) Avoid
d) Mitigate

ANSWER :  D

Explanation:  Jack is applying the 'Mitigation' risk response strategy. This response seeks to reduce the probability and/or impact of risk event  should it occur. 

17. Jim is working on a user story which requires some additional feature to be added to it. While coding, he discovers that the original code is not as per the coding standards used in the organization. What should he do?
a) He should not be bothered about the previous code

b) He should discuss with the Product owner and get technical debt added in the product backlog as an item 
c) He should start refactoring the module and change the time estimate for the current task
d) Discuss with the other team members and add a new story in the sprint backlog

ANSWER :  B

Explanation:  He should discuss with the Product owner and get technical debt added in the product backlog as an item. Remember the product backlog is owned by the Product owner. 

18. There are four stories in an iteration, with following story points viz.  Story 1 – 3, Story 2 –4, Story 3 – 2, Story 4 – 1 
If the velocity of the iteration is 8, which stories can be included in the iteration?"

a) Stories - 1,2 and 4
b) Stories - 1,2 and 3
c) Stories - 2,3 and 4
d) None of the above

ANSWER :  A

Explanation:  The summation of the story points for stories 1,2 and 4 is 8, which is equal to the velocity of the iteration

19. As 3 out of 5 team members have left the team, Jack has suggested that they should cancel the current sprint. He is one of the oldest employees in the organization and has a track record of working hard towards the organization's goals. What happens when the sprint is cancelled?

a) The completed Sprint Backlog items are evaluated for a release and incomplete items are put back to the Product Backlog
b) The completed Sprint Backlog items are evaluated for a release and incomplete items are discarded
c) The complete Sprint Backlog is put back to the Product Backlog
d) The Scrum Team disbands immediately

ANSWER :  A

Explanation: The completed Sprint Backlog items are evaluated for a release and incomplete items are put back to the Product Backlog


20. Your team has 400 points in the backlog and a velocity of 25 points for each two-week iteration. How many iterations are required to complete the project?

a) 16 weeks
b) 20 weeks
c) 40 weeks
d) 28 weeks

ANSWER :  A

Explanation: 400/25 = 16 iterations

Conclusion 
All aspiring individuals can enroll with us for effective training and we also provide 5 mock tests that exactly reflect the PMI- ACP Exam questions. This will provide you with confidence and knowledge to appear for the examination and get certified. 

To understand more about PMI- ACP training check out our PMI ACP Certification  or please reach us at +91 – 80502 05233